Święta tuż, tuż… czas więc na pieczenie świątecznych pierników i lepienie pierogów. Poniedziałek był dniem, gdzie w naszej szkole wrzało od gwaru i pracy, w powietrzu unosił się zapach piernikowych przypraw i smakowitego różnorodnego farszu do pierogów, który wprawił wszystkich w świąteczny nastrój. W zajęcia kulinarne zaangażowani byli wszyscy, od przedszkolaka do ósmoklasisty, nauczyciele i pracownicy oraz rodzice. Dzieci najmłodsze i klasy I-III piekły pyszne świąteczne pierniczki. Z pomocą rodziców praca z przygotowaniem wypieków szła sprawnie i bez trudu. Dzieci uczestniczyły w wykrawaniu wybranych kształtów pierników – choinek, gwiazdek, bałwanków, aniołków.

Następnie słodkie ciasteczka piekły się w szkolnej kuchni pod nadzorem rodziców i obsługi. Gdy wypieki były już gotowe, dzieci przystąpiły do ich dekorowania lukowymi pisakami i barwnymi posypkami. Zabawa była doskonała a pierniczki wyszły przepiękne. Każdy z pierników był zupełnie inny i smakowicie wyglądał.

Z kolei uczniowie starsi pod opieką pani Doroty i rodziców wykonali chyba najsłynniejsze danie kuchni polskiej – pierogi. Wyrabiali ciasto, wałkowali, wycinali krążki oraz różnymi technikami lepili pierogi. Na koniec uzupełniali je przygotowanym wcześniej przez Rodziców farszem: mięsnym, serowym, ale oczywiście były też pierogi ruskie i wigilijne z grzybami i kapustą.

Nie sposób opisać zaangażowania i radości uczestników warsztatów. Już jutro podczas Wigilii szkolnej będziemy smakować przepysznych wytworów…

Za uczestnictwo i pomoc w warsztatach bardzo dziękujemy Rodzicom:

p. Katarzynie Bzdzikot

p. Dorocie Głuszek

p. Monice Jachimkowskiej

p. Tomaszowi Jamce

p. Annie Jaworskiej

p. Joannie Lepie

p. Elżbiecie Mital

p. Irminie Podsiadłej

p. Danucie Olejarz

p. Aleksandrze Sekuła

p. Honoracie Tarnowskiej

p. Karolinie Wieczorek

p. Iwonie Zawadzkiej

oraz Natalii Osińskiej i Patrycji Sekuła

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *